Stoere wijnen voor de feestdagen

op December 11, 2020

Proosten doe jij deze bijzondere decembermaand in stijl.

Het leven is te kort om slechte wijn te drinken. Zeker wanneer je deze feestdagen viert in een kleiner gezelschap, is een stevige wijn ideaal om met elkaar te proosten en genieten. Kies daarom voor een fles van een goede wijnmaker. Geen idee welke je moet kiezen? Wij vroegen chef-kok Tobias en zijn sommelier Raymond naar hun wijntips voor de koude decembermaand.

Wat jij deze feestdagen moet weten over wijn:

  • Allereerst: zo proef je wijn
  • De ultieme wijnen voor de feestdagen volgens de experts
  • Luxe aperitief: Champagne Canard Duchêne
  • Krachtig rood: Luis Cañas Crianza
  • Goed genieten van rood: Allegrini Amarone Classico
  • Bijzonder wit: Palacio de Vivero Verdejo
  • Mythe ontkracht: kurk versus draaidop

Allereerst: zo proef je wijn

Ook als je van plan bent het glas in een teug helemaal leeg te drinken, kan je een wijn het beste even proeven. Tobias en Raymond zeggen hierover. “Wijn blijft een natuurproduct en daar kan nu eenmaal een foutje in zitten. Schenk een beetje in en kijk naar de kleur. Is de wijn helder? Dan zit je goed. Daarna ruik je aan het glas om de mate van zuiverheid en fruitigheid te bepalen. Dan komt het lekkerste deel, het proeven! Neem een kleine slok en laat een beetje zuurstof toe in je mond. Voel wat voor gevoel de wijn in je mond geeft. Smaakt het droog, zoet, fris, gerijpt? Door te proeven kan je beter bepalen of je wijn bij je gerecht past. Lichtere gerechten zoals vis of pasta gaan beter samen met een wijn met een lichtere smaak. Vlees of gerechten met zwaardere smaken gaan over het algemeen beter samen met een wijn met een lange afdronk en een diepe smaak.”

De ultieme wijnen voor de feestdagen volgens de experts

Van rood tot wit en natuurlijk champagne. Tijdens de feestdagen staan eten en drinken centraal. Met de favorieten van de heren van Restaurantwijn & Outlet kan het niet meer misgaan!

Luxe aperitief: Champagne Canard Duchêne

Proosten doe je met champagne. De favoriet van onze experts? Hou je vast, het is een hele mond vol: Canard Duchêne Blanc de Blancs Cuvée Charles VII. Gelukkig mogen wij ‘Canard Duchêne’ zeggen. “Romig, zacht en smaakt als pure luxe in een glas. Ideaal als aperitief, maar ook heerlijk bij oesters en kreeft. Deze bijzondere champagne is compleet gemaakt van witte druifsoorten, waar anderen vaak bestaan uit een combinatie van twee rode druifsoorten en één witte druifsoort.“ 

champagne canard duchene

Krachtig rood: Luis Cañas Crianza

“Een Spaanse krachtpatser en een absolute favoriet. Deze Crianza heeft niet voor niets veel prijzen in de wacht gesleept! Deze wijn heeft een diepe kersenrode kleur en nuances van pruimen en hout. Maak je paella, heb je een Spaans-getinte borrelplank of maak je een heerlijke lamsbout? Dan kan deze wijn niet missen!”

Goed genieten van rood: Allegrini Amarone Classico

“Een volle rode wijn met één en al kracht. Misschien wel boers en robuust te noemen. Hier zit alles in wat je zoekt in een rode wijn. Geconcentreerde aroma’s van kersen, pruimen en zoete specerijen. Ideaal voor bij een kaasplankje of een goed stuk vlees bij het kerstdiner! Altijd goed dus die Amarone.”

Bijzonder wit: Palacio de Vivero Verdejo

Geen liefhebber van rode wijn of ga je dit jaar voor vis, kip of pasta? Dan is de Verdejo een ideale wijn. “Sappig, droog en een ronde smaak. Ideaal voor de nieuwjaarsborrel of bij een gerecht met gegrilde groenten en citroen. Deze Spaanse Verdejo is subtiel bitter en fris. De blauwe fles is ook nog eens een mooie eyecatcher op de dinertafel”

Mythe ontkracht: kurk versus draaidop

Een wijn met een draaidop hoeft echt niet onder te doen voor wijn met een kurk. “De kwaliteit van de kurk speelt daar ook een belangrijke rol in. De betere bewaarwijnen hebben vaak een kurk, maar je kan ook een prima duurdere wijn hebben met een schroefdop.” Aldus Raymond.

 

Terug naar boven